Kategorier
Nätmäklare

En eller flera nätmäklare – vad är bäst?

En eller flera nätmäklare – vad är bäst egentligen? Bör man samla all sin handel på en och samma plattform, eller kan det finnas ett värde i att ha flera?

Val av nätmäklare är ett av de viktigaste besluten du tar när du ska komma igång med aktiehandel eller andra finansiella investeringar. Vilken mäklare du väljer att handla med kan på många sätt vara avgörande för hur väl du lyckas – eller inte lyckas.

Att veta vilken – eller vilka – plattformar man ska välja kan dock vara lättare sagt än gjort då utbudet är stort och det finns många bra mäklare på marknaden.

Att samla all handel hos en och samma är smidigt och bekvämt och det blir enkelt att hålla koll på alla innehav.

Samtidigt kan olika mäklare också lämpa sig olika väl för olika syften och sätt att investera och/eller trada, varför det ibland kan vara en god idé att faktiskt vara kund hos ett par olika.

Huruvida en eller flera nätmäklare är bäst för just dig beror mycket på vilka instrument du önskar handla och vilka marknader du vill ha tillgång till. Eventuellt behov av viss programvara för mer avancerad trading spelar också in.

Vilka tillgångar vill du handla – och på vilka marknader?

Vilken nätmäklare eller bank som passar dig beror till mångt och mycket på vilket utbud av instrument och marknader som erbjuds.

Önskar du köpa aktier och fonder vill du ha en mäklare med ett brett utbud av sådana värdepapper, och gärna på flera olika marknader. Såväl geografiska marknader som olika sektorer och branscher.

Aktier och fonder är de överlägset största tillgångskategorierna bland svenska privatsparare, varför de svenska plattformar som finns också har bra utbud av sådana instrument.

Avanza och Nordnet är bägge nätmäklare som passar mycket bra för aktie- och fondhandel.

Är du intresserad av att trada en viss typ av derivatinstrument alternativt kanske valutor eller kryptovalutor kan du dock behöva bli kund hos en annan mäklare – och ofta en utländsk sådan eftersom det svenska utbudet är skralt när det kommer till sådan handel.

Vilka fördelar finns det med att ha en mäklare?

Den främsta fördelen med att endast använda en enda nätmäklare till dina investeringar och/eller trading är förstås att det blir enklare att hålla reda på allting.

Med allting samlat på ett och samma ställe sparar du också in en hel del tid då du slipper bevaka konton och tillgångar på flera olika plattformar.

Lyckas du hitta en bra nätmäklare som tillgodoser alla dina behov vad gäller tillgångar och marknader – och givetvis avgifter och övriga villkor – finns det egentligen ingen anledning att bli kund hos fler.

Vilka fördelar finns det med att flera?

Fler valmöjligheter är det som främst talar för att bli kund hos flera nätmäklare.

Som tidigare nämndes är det inte säkert att den mäklare du handlar aktier och/eller fonder via även har lite mindre vanliga instrument i sitt utbud.

Varken Avanza eller Nordnet erbjuder till exempel valutahandel, kryptovalutor eller CFD’er – vilket är ett derivatinstrument som blivit mycket populärt på senare år.

Har du ett aktiesparande hos en svensk mäklare – exempelvis Avanza – men även vill testa på CFD’er med råvaror eller forex trading kan en utländsk mäklare som eToro, IG eller AvaTrade vara bra att komplettera med.

Vidare kan det också löna sig att ha konto hos flera banker/nätmäklare om villkoren skiljer sig åt för vissa saker.

Som exempel kan nämnas utbudet av ETF’er och utländska aktier hos Avanza respektive Nordnet. Nordnet har drygt 4000 fler aktier än Avanza totalt, av vilka många är utländska.

Nordnets utbud av ETF’er – det vill säga börshandlade fonder – är också större än Avanzas.

Är du sedan innan nöjd kund hos Avanza men önskar mer att välja på när det kommer till exempelvis ETF’er, kan ett konto hos Nordnet också vara värt att fundera på.

en eller flera nätmäklare
Vill du handla många olika instrument på många olika marknader kan du behöva använda flera nätmäklare.

Komplettera med en fondrobot

En fondrobot kan vara bra att använda om du vill automatisera ditt fondsparande så mycket möjligt för att frigöra tid till andra, mer krävande investeringar.

Fonder som sparinstrument kräver inte att du aktivt bevakar och förvaltar ditt innehav hela tiden – till skillnad från aktier eller andra börshandlade produkter.

Samtidigt kan det än dock ta tid att välja ut vilka fonder du ska spara i, vilken fördelning du ska ha och vilken risknivå som passar dig. Vill du spara tid finns möjligheten att överlåta den biten åt någon annan – en så kallad fondrobot.

För möjligheten att dela upp olika typer av sparanden och investeringar på olika sätt kan det summa summarum alltså vara bra att använda ett par olika mäklare/investeringsplattformar.

Slutsats: En eller flera mäklare – vad är bäst?

Att samla allt sparande hos en och samma nätmäklare alternativt att använda flera olika har bägge sina för- och nackdelar. Vilket som är bäst för dig beror mycket på hur du vill investera och i vad.

Vill du endast månadsspara i aktier och/eller fonder är det smidigast att hitta en bra nätmäklare som erbjuder bra möjligheter för bägge.

Är du väldigt aktiv i ditt aktiesparande eller om du kanske sysslar med tidskrävande daytrading kan det dock vara bekvämt att överlåta fondsparandet till en investeringsrobot.

Flera olika nätmäklare kan också bli nödvändigt om du vill handla tillgångar som inte finns hos den du redan är kund hos.

Sparar du till exempel i aktier och fonder hos Avanza men även vill testa på valutahandel eller trading med krypto behöver du använda en annan mäklare.

Som slutsats kan sägas att huruvida en eller flera nätmäklare är bäst varierar från person till person.

Beroende på vilka instrument man önskar handla och på vilka marknader kan det gott och väl duga med en – men det kan också vara mer fördelaktigt att ha konto hos flera olika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *