Svenska vs utländska nätmäklare – vilka fördelar & nackdelar finns det med respektive alternativ och hur bör man tänka när man väljer?
Utbudet av nätmäklare och plattformar för finansiell handel har aldrig varit större än vad det är idag – och hela tiden tillkommer nya aktörer. Såväl svenska som utländska.
Huruvida man bör välja en svensk eller internationell onlinemäklare för sin handel beror mycket på vilka instrument och marknader man vill ha tillgång till.
Att satsa på en svensk sajt kan vara fördelaktigt när det kommer till exempelvis tillgängliga kontotyper och insättningsmetoder, men i vissa avseenden kan det också vara mer lämpligt att handla via en utländsk plattform.
Nedan listas vilka för- och nackdelar som följer med att välja en svensk respektive utländsk nätmäklare, samt i vilka situationer det ena eller det andra alternativet kan vara att föredra.
Svenska nätmäklare – Fördelar & nackdelar
Fördelar
- Tryggare – färre oseriösa aktörer
- Möjlighet att välja ISK eller kapitalförsäkring
- Smidigare insättningar
- Enklare att använda en plattform på svenska
De flesta småsparare i Sverige väljer att köpa aktier och fonder genom en svensk nätmäklare – som Avanza eller Nordnet, vilka är de två största på den svenska marknaden.
Att välja en svensk plattform känns för många tryggare då man vet att svensk tillsyn och reglering sköts ordentligt. Den svenska marknaden är också väldigt förskonad från oseriösa aktörer och lurendrejerisidor.
Handlar du hos en svensk onlinemäklare har du också fler valmöjligheter när det kommer till olika kontotyper. Förutom vanliga depåkonton kan svenska aktörer också erbjuda ISK och kapitalförsäkring – vilka för de allra flesta blir mer förmånliga rent skattemässigt.
Ytterligare en fördel är att det ofta går smidigare att göra insättningar till en svensk mäklare. Många sajter, däribland Avanza, erbjuder Swish som insättningsmetod, med vilken överföringen genomförs omedelbart.
Även vanliga banköverföringar går ofta snabbare eftersom pengarna endast ska flyttas inom Sverige.
Slutligen är också plattformens språk en stor anledning till varför en svensk mäklare kan vara att föredra.
Även om många idag är väldigt duktiga på engelska, är det för de flesta ändå lättare att navigera på och känna sig bekväma med en plattform på modersmålet.
Som nybörjare på aktier kan det framförallt vara bättre att satsa på en svensk mäklare med en plattform på svenska.
Nackdelar
- Begränsad tillgång till vissa marknader och instrument
- Begränsade möjligheter om du är bosatt utomlands – och då speciellt i USA
Fördelarna med att välja en svensk nätmäklare är många – men det finns även ett par mindre nackdelar.
För dig som vill handla kryptovalutor, CFD’er eller kanske testa forex trading är det en utländsk mäklare som gäller. Här är möjligheterna på den svenska marknaden mycket begränsande.
Är du som svensk bosatt och skattskyldig i ett annat land kan det också vara mer fördelaktigt att välja en internationell onlinemäklare. Speciellt om du bor utanför EU/EES – och i synnerhet i USA.
På grund av amerikansk skattelagstiftning kan du som är bosatt i USA inte ha konto och handla hos svenska Avanza eller Nordnet. En amerikansk aktiemäklare är således ett mycket bättre alternativ.
Utländska nätmäklare – Fördelar & nackdelar
Fördelar
- Möjlighet att handla på andra marknader och med andra instrument än vad som erbjuds hos svenska mäklare
- Hos vissa mindre begränsningar för dig som är bosatt utomlands
Som svensk medborgare bosatt i Sverige finns generellt fler fördelar än nackdelar med att välja en svensk mäklare.
Samtidigt kan också utländska aktörer erbjuda fler möjligheter på vissa områden än vad svenska kan.
Vill du till exempel investera i kryptovalutor eller köpa aktier på marknader som inte finns tillgängliga på svenska plattformar kan en utländsk aktör vara ett bra alternativ.
Detsamma gäller om du vill köra daytrading eller annan kortsiktig handel med vissa derivatistrument som också kan vara svåra att hitta hos svenska mäklare – exempelvis CFD’er.
Nackdelar
- Färre kontotyper att välja mellan
- Fler oseriösa aktörer och svårare att kontrollera legitimitet
- Många utländska mäklare erbjuder inte svenska som språkalternativ på sina plattformar
- Insättningar kan ta längre tid
Nackdelarna med att välja en utländsk mäklare är som synes ungefär desamma som fördelarna med att välja en svensk.
Hos en utländsk nätmäklare finns som regel endast vanliga depåkonton att handla med, vilket innebär att du får skatta 30% på alla vinter du gör och dessutom själv måste redovisa alla affärer i din deklaration.
På den internationella marknaden för online trading finns också betydligt fler oseriösa aktörer, och det kan vara svårare att veta om en plattform faktiskt är reglerad och legitim i sin verksamhet.
Världsledande sajter som eToro och IG erbjuder svenska som språkalternativ på sina respektive plattformar – men de flesta utländska mäklarna gör inte det.
Känner du dig mer bekväm med en sida på svenska kan en svensk mäklare vara ett bättre alternativ.
Slutligen ser också insättningsmetoderna annorlunda ut om du väljer en utländsk mäklare. Detta kan vara både en fördel och en nackdel.
Så gott som alla erbjuder kortbetalning och vanlig banköverföring – men eftersom överföringarna görs till utlandet kan en avgift tillkomma. Det kan även ta längre tid för en banköverföring att gå igenom.
Olika digitala plånböcker och betaltjänster finns ofta tillgängliga, men däremot inte Swish.
När bör man välja en svensk respektive utländsk nätmäklare?
Sett till de fördelar och nackdelar som finns med respektive alternativ kan man sammanfatta det enligt följande:
En svensk nätmäklare kan vara bättre om du:
- Är bosatt i Sverige och skattskyldig i Sverige
- Vill kunna handla med ett ISK eller en kapitalförsäkring
- Inte har önskemål om att investera i andra instrument eller på andra marknader än de som finns tillgängliga hos svenska aktörer
En utländsk nätmäklare kan vara bättre om du:
- Bor utanför EU/EES – och då framförallt i USA
- Vill få tillgång till andra markander, tillgångar och instrument
Det finns förstås heller inget som säger att du inte kan ha både en svensk nätmäklare och en utländsk. Många aktiva investerare och traders sköter en del av sin handel hos en svensk onlinemäklare och/eller bank, och en del hos en eller flera utländska.
Önskar du fler möjligheter och mycket flexibilitet kan det vara fördelaktigt att sprida ut din aktivitet på såväl svenska som internationella plattformar.