Kategorier
Nätmäklare

Så jämför du olika nätmäklare

Olika nätmäklare har olika villkor för medlemmar och olika utbud av tillgångar. Innan du väljer plattform är det således viktigt att du jämför flera olika aktörer så att du kan vara säker på att du hittar rätt. 

Tillgängliga marknader, antal tillgångar och kategorier av tillgångar, villkor för avgifter och räntor, användargränssnitt och olika kontotyper.

När du ska välja din nätmäklare är det en hel del variabler som behöver granskas och synas innan du registrerar dig som kund och öppnar ett konto.

Många nätmäklare och banker är snarlika när det kommer till såväl avgifter och övriga kostnader, som utbud och valbara kontotyper. Inte sällan rör det sig bara om marginella skillnader.

Men – även små skillnader kan få stor effekt. Inte minst när det gäller avgifter.

Så hur gör man då? Vilka faktorer är det man ska titta på och jämföra när man vill hitta den bäst lämpade nätmäklaren? Nedan listas fem grundläggande saker att kika på.

Så jämför du olika nätmäklare – 5 tips

Handel med värdepapper via en nätmäklare eller bank innebär ett stort förtroende från din sida. Det är mycket viktigt att du som kund kan känna dig trygg med att din mäklare är seriös, att dina pengar och dina personuppgifter tas om hand på ett säkert sätt och att villkoren sätter dig som kund i första hand – snarare än mäklaren själv.

När du ska jämföra olika nätmäklare finns många både små och stora detaljer du kan ta i beaktning, av vilka vissa är mer viktiga än andra.

Följande är de 5 viktigaste och mest grundläggande jämförelserna du bör göra mellan olika mäklare:

Avgifter

Låga avgifter bör vara en av dina främsta prioriteringar när du väljer mäklare eller bank att handla via. Detta eftersom avgifterna  spelar stor roll för din totala avkastning.

Här är det viktigt att titta på alla eventuella avgifter en mäklare tar ut – såväl transaktionsavgifter som kontoavgifter, valutaväxlingsavgifter samt kostnader för att göra uttag och insättningar, om några sådana tas ut.

Vad gäller avgifter kopplade till själva handeln – så som courtage för aktier – skiljer det ofta endast någon enstaka procentandel mellan olika mäklare. Något som kan tyckas vara försvinnande lite.

Ackumulerat över många år och om du köper och säljer aktier frekvent kan dock även de minsta differenserna göra stor skillnad.

När du jämför avgifter är det sammanfattningsvis alltså viktigt att du tittar på:

  • Transaktionsavgifter
  • Valutaväxlingsavgift vid handel med utländska värdepapper
  • Eventuella kostnader för uttag och insättningar
  • Avgift för att bli kund/kontoavgift
avgifter skillnad nätmäklare
Även små skillnader i avgifter kan få stor effekt på ditt sparande.
Utbud av tillgångar

En nätmäklare med ett generöst utbud av tillgångar och flera tillgängliga marknader är alltid att föredra framför en med ett snävare utbud. Ju större utbud desto fler valmöjligheter.

Samtidigt vill du också hitta en mäklare som erbjuder just de tillgångar du faktiskt är intresserad av. En onlinemäklare inriktad på valutahandel är förstås inte det bästa valet om du främst vill köpa aktier, även om utbudet är stort.

Förutom antal instrument och kategorier av instrument är det också bra att titta på vilka geografiska marknader som erbjuds.

Är du exempelvis intresserad av utländska aktier är det bra att försöka hitta en mäklare som erbjuder handel på flera börser värden över, snarare än bara några få.

Lästips: Aktier för nybörjare

Kontotyper

Vill du handla med ett traditionellt depåkonto, ett ISK eller en kapitalförsäkring? Kanske har du tänkt dig någon form av pensionsförsäkring?

Vilken kontotyp du handlar via har betydelse för hur mycket du får skatta, samt hur mycket jobb du måste lägga ned i deklarationstider. Mer om detta finns att läsa på Skatteverkets hemsida.

Väljer du en svensk nätmäklare som Avanza eller Nordnet kan du som regel välja mellan flera olika kontotyper. Blir du kund hos en utländsk aktör är alternativen däremot betydligt färre.

ISK och kapitalförsäkring är svenska kontotyper, vilka således inte finns tillgängliga hos utländska mäklare. Handel på icke-svenska plattformar sker som regel på ett vanligt depåkonto, för vilket du betalar 30% skatt på alla vinster.

Vill du kunna välja mellan flera olika slags konton – eller kanske fördela ditt sparande på olika kontotyper – är detta en viktig faktor att titta på när du väljer onlinemäklare.

Information om vilka kontotyper som erbjuds finns alltid att hitta på mäklarens hemsida.

Användargränssnitt

Varje nätmäklare har sin egna unika plattform och sitt egna unika användargränssnitt, vilka kan vara olika tilltalande för olika personer.

Att hitta en nätmäklare vars hemsida du känner dig bekväm med och som du tycker är enkel och smidig att använda är förstås mycket viktigt.

Upplever du redan från början att plattformen är krångligt uppbyggd och svår att navigera är risken nämligen stor att du tillslut tappar suget för din handel.

Lägg således lite tid på att surfa omkring och lära känna de plattformar du står och väger mellan. Vilken tycker du har bäst hemsida? Vilken mäklare känns smidigast och mest användarvänlig för just dig?

olika plattformar nätmäklare
Tänk på att jämföra såväl mobil som webbplattform.
Alternativ för insättningar och uttag

Vilka metoder som finns tillgängliga för insättningar och uttag av pengar kan tyckas vara en mindre viktig detalj i jämförelse med avgifter och utbud av tillgångar – men det har betydelse för helhetsupplevelsen och hur smidigt det går att handla.

Insättningsmetoder som innebär omedelbar överföring av pengar är förstås att föredra framför tidskrävande alternativ där det dröjer flera dagar innan pengarna syns på kontot.

Ju snabbare din insättning landar på kontot desto snabbare kan du börja handla.

Samtidigt är det förstås också viktigt att metoderna är säkra. Swish, kortbetalning, Trustly och banköverföring är de alternativ som är vanligast bland svenska mäklare, och som alla är både säkra och snabba att använda.

Investerar eller tradar du via en utländsk plattform finns ofta också möjligheten att använda olika digitala plånböcker.

Vilken insättningsmetod man föredrar är förstås individuellt, men för flexibilitetens skull är det alltid bättre med fler alternativ än endast ett.

Sammanfattning: Så jämför du olika nätmäklare

Att jämföra olika nätmäklare och handelsplattformar är viktigt för att hitta en som motsvarar dina förväntningar och som kan erbjuda det du tycker är viktigt.

Många olika faktorer kan tittas på och vägas in, men några är mer grundläggande än andra. Fem av de viktigaste sakerna du bör kolla på när du jämför onlinemäklare är:

  • Avgifter
  • Användargränssnitt
  • Utbud av tillgångar
  • Kontotyper
  • Alternativ för insättningar och uttag

Tänk på att även till synes små skillnader i villkor kan få stor betydelse för hur väl du lyckas och för hur mycket av din totala avkastning du faktiskt får behålla.

Tips: På Samuelssons Rapport finns mer att läsa om jämförelser av olika aktiemäklare. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *