Kategorier
Nätmäklare

Nätmäklare – Här är Bästa Nätmäklare 2022

Vilken nätmäklare du väljer för att köpa och sälja aktier och fonder är avgörande för vilken typ av handelsupplevelse du får. Valet bör därför göras med omsorg. I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den bästa nätmäklaren för just dig och ditt sparande.

Nätmäklarnas intåg på aktie- och fondmarknaden har inte bara förändrat hur vi handlar värdepapper – utan också vilka som handlar. Före Internet och digitaliseringens stora framfart var börshandel främst något som företagsledare och andra förmögna personer ägnade sig åt. Tack vare den teknologiska utveckling som skett är tillgängligheten idag dock betydligt större.

Med hjälp av en användarprofil och ett handelskonto hos en nätmäklare kan vemsomhelst idag köpa och sälja aktier och fonder direkt ifrån sitt eget hem – antingen via datorn eller mobilen. I takt med att intresset för börshandel dessutom växer sig större ute i stugorna, gör så även utbudet av nätmäklare.

Idag finns det gott om bra aktörer att välja mellan – vilket naturligtvis är positivt. Många valmöjligheter är alltid bra. Samtidigt är det också lätt hänt att man som nybörjare känner sig vilsen inför vilken man ska välja och vilken som egentligen är bäst.

För att göra det lättare för dig att hitta rätt listar vi nedan en bra överblick över de vanligaste nätmäklarna på den svenska marknaden, med tydliga jämförelser i priser och inriktning. En praktisk guide som hjälper dig att hitta den bästa nätmäklaren för just dig.

Vad är en nätmäklare?

Låt oss starta med lite grundläggande basfakta innan vi dyker vidare in i vilka nätmäklare som finns att tillgå samt vilka förmåner och villkor respektive plattform erbjuder.

En nätmäklare är kort och gott en onlinebaserad aktie- och fondmäklare, hos vilken man som antingen privat eller professionell investerare kan handla aktier och ofta andra typer av värdepapper – exempelvis ETF’er, terminer och optioner.

Själva verksamheten består alltså i att förmedla köp och försäljningar av värdepapper – precis som aktiemäklare gjorde även före Internets tid – men via en nätbaserad plattform. Med hjälp av en nätmäklare behöver du som investerare inte fysiskt besöka ett bankkontor för att handla aktier, utan kan göra det direkt från ditt eget hem.

Den ökade tillgängligheten, enkelheten och det faktum att man med en nätmäklare idag kan komma igång med så lite som bara 100 kr, har på många sätt revolutionerat börshandeln och gjort den mer folklig. Allt fler väljer idag att placera sina sparpengar i aktier eller fonder, och intresset fortsätter att öka hela tiden.

Bästa nätmäklare

Vad skiljer nätmäklare från storbankerna?

Nätmäklarna har sedan de lanserades kommit att utgöra ett allt större hot mot storbankerna vad gäller just sparande och placeringar. Före nätmäklarnas intåg på marknaden var det som regel genom sin bank man fick hjälp att köpa och sälja aktier och fonder – en process som ofta var dyr och omständig.

Storbanker som bland andra Handelsbanken, Swedbank, SEB och Nordea erbjuder fortfarande värdepappershandel, men idag väljer de flesta svenskar att förlägga sitt aktie- och fondsparande hos en renodlad nätmäklare. Detta eftersom utbudet av instrument är betydligt större och avgifterna oftast mycket lägre.

Helt uträknade är dock inte de vanliga bankerna. De behövs också. Nätmäklare må vara bättre nischade på just sparande och placeringar, men storbankerna har ett större utbud av andra bankrelaterade tjänster – till exempel olika typer av lån.

Vidare har vi också de som satsar på att kunna erbjuda ett komplett paket av både mäkleri och vanliga banktjänster. Sveriges största och mest populära nätmäklare Avanza Bank är ett sådant exempel.

När plattformens hemsida lanserades år 2001 var verksamheten endast inriktad på sparande och placeringar – men idag är Avanza en bank som erbjuder såväl värdepappershandel som andra banktjänster.

Vilken nätmäklare ska man välja?

Att veta vilken nätmäklare man ska välja kan nästintill kännas lika svårt som att veta vad man ska investera i. I synnerhet om man är nybörjare och kanske inte har så mycket att jämföra med.

Många plattformar erbjuder liknande tjänster med liknande villkor, varför det är viktigt att titta på detaljerna och jämföra sådant som utbud och avgifter – men också layout och användargränssnitt.

För att det ska kännas lätt och roligt att köpa och sälja värdepapper bör du satsa på en plattform som är enkel att navigera och använda, och som känns bekväm för dig. En plattform du snabbt förstår dig på.

Idag finns ett stort antal svenska och utländska nätmäklare på marknaden. Utländska sajter kan locka med en del annorlunda instrument som känns spännande, men för såväl enkelheten som trygghetens skull rekommenderar vi att du satsar på en svensk nätmäklare när du först ska komma igång.

Nedan listas de 6 bästa och mest populära nätmäklarna för svenska investerare i dagsläget – med en snabb jämförelse av deras respektive villkor och förmåner. Längre ned i artikeln kikar vi på vilken mäklare som är bäst för olika typer av värdepappershandel.

Plattform Information 
   
Avanza – Sveriges största nätmäklare
  – Stort utbud
  – Gratis aktiehandel upp till 50 000 kr
  – Lågt courtage
  – Användarvänlig
   
Nordnet – Störst utbud av aktier
  – Gratis aktiehandel upp till 80 000 kr
  – Lågt courtage
  – Bra utbud av ETF’er
   
SAVR – Billigast för fondsparande
  – Bra fondutbud
  – Enkel att använda
  – Ingen provision – endast 0,09% i årsavgift
   
eToro – Global plattform
  – Bäst för trading
  – Aktier, kryptovalutor, valutor, råvaror
  – Låga avgifter
   
Degiro – Global plattform
  – Mindre känd i Sverige
  – Lågt courtage
   
Lysa – Fondrobot (egentligen inte en nätmäklare)
  – Perfekt för automatiserat sparande
  – Låga avgifter 
Viktigt oavsett nätmäklare: Tidigare avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Aktier kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

Bra att tänka på när du ska välja nätmäklare

Innan du börjar jämföra olika plattformars priser, utbud och villkor behöver du ha ett någorlunda hum om vad du är ute efter. När du jämför nätmäklare finns således ett antal faktorer du kan fundera över i syfte att göra det enklare att hitta rätt från början – såsom till exempel:

Vilken plattform passar mig baserat på min tidigare erfarenhet av börsen?

De flesta nätmäklare har idag plattformar utvecklade för att passa investerare på alla nivåer – såväl nybörjare som proffs. Det finns dock de som kan upplevas lite mer komplicerade och som kan kännas svårare att komma igång med om man är nybörjare.

Vet du med dig att du har väldigt begränsad erfarenhet från börsen sedan tidigare och att du kanske endast är ute efter ett månadssparande i fonder, kan det till exempel bli onödigt krångligt att välja en nätmäklare med mycket fokus på avancerad trading och komplicerade instrument.

Vill jag kunna handla och se över mitt sparande i mobilen?

Så gott som alla seriösa och etablerade nätmäklare erbjuder idag egna mobilappar för både iOS och Android. För säkerhets skull är det ändå bra att säkerställa att en app finns tillgänglig innan du registrerar dig på en plattform. Om du gärna vill kunna handla via telefonen, det vill säga.

Funktionerna i olika nätmäklares appar kan också skilja sig en del åt, varför det är viktigt att jämföra olika appar och fundera över hur mycket eller lite du kommer att handla i mobilen.

ISK, depå eller kapitalförsäkring – vilken kontotyp passar bäst?

För att kunna köpa aktier och andra typer av värdepapper måste du ha ett handelskonto. Du kan ha ett ISK, ett aktie- och fondkonto (även kallat depå) eller en kapitalförsäkring. ISK är idag den mest förmånliga kontotypen överlag, och också den de flesta investerare väljer.

Samtidigt har förstås alla tre kontotyper både för- och nackdelar som gör att de kan passa olika bra för olika personer och sparanden, varför det är viktigt att du jämför och väljer kontotyp utifrån dina förutsättningar.

Svenska nätmäklare erbjuder ofta sparande med både ISK, depå och kapitalförsäkring – men det finns också plattformar som bara erbjuder det ena eller det andra. Kontrollera därför att den kontotyp du vill spara i faktiskt erbjuds av den nätmäklare du är intresserad av, innan du registrerar dig.

Tips: På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om hur ISK, KF och depå beskattas.

Vad vill jag handla?

Sist men inte minst är det förstås viktigt att fundera över vad du önskar investera i. Är du bara intresserad av fondsparande? Vill du ha tillgång till ett stort utbud av utländska aktier – eller är du kanske sugen på att testa lyckan med kryptovalutor?

För de flesta vanliga småsparare i Sverige duger utbuden av tillgångar som erbjuds hos exempelvis Avanza och Nordnet mer än väl. Är man däremot intresserad av något speciellt instrument – som kryptovalutor till exempel, eller vanliga valutor för den delen – kan man behöva välja en annan nätmäklare.

Vidare kan det också vara så att man kanske endast vill investera i indexfonder och således inte har något behov av allt det extra som finns på en komplett heltäckande plattform som Avanza eller Nordnet. I en sådan situation kan en nätmäklare eller fondrobot helt nischad på just fonder vara det bästa alternativet.

Vilken nätmäklare ska man välja

Billigaste nätmäklaren

Aktiehandel och handel med andra typer av finansiella instrument är förenat med avgifter av olika slag. Ju högre avgifter du betalar desto mindre pengar får du givetvis behålla själv, varför målet förstås är att hitta en nätmäklare med så billiga avgifter som möjligt.

De flesta aktie- och fondmäklare erbjuder idag gratis registrering och gratis öppning av konto. Kostnadsfria uttags- och insättningsalternativ erbjuds också på så gott som alla svenska plattformar.

Det som i huvudsak kan skilja sig åt är främst nivåerna på courtage – det vill säga de provisionsavgifter mäklaren tar ut varje gång du köper eller säljer aktier. Nedan listas en jämförelse mellan de största nätmäklarna och bankerna för svenska sparare:

Billigaste nätmäklaren – Jämför nätmäklare

Plattform Courtage Minicourtage
     
Avanza 0,000-0,251% 0-99 kr
     
Nordnet 0,000-0,251% 0-99 kr
     
SAVR Endast fondhandel 0,09% i årsavgift
     
eToro Spread istället för courtage   
     
Degiro Från 0 kr  
     
Lysa Endast fondhandel Från 0,15%
     
Handelsbanken 0,09% 9kr
     
Swedbank 0,00% 0-99 kr
     
Nordea 0,000%-0,060% 1-99 kr
     
SEB 0,09% 20kr

Avanza och Nordnet erbjuder gratis handel

Många mäklare erbjuder olika courtageklasser anpassade utifrån hur mycket pengar man handlar för. Oftast består också courtaget av en fast del – som anges i kronor och ören – och en rörlig del som anges i procent.

Både Avanza Bank och Nordnet Bank erbjuder handel med aktier helt utan courtage upp till en viss beloppsgräns.

Med Avanza courtageklass Start handlar du för 0 kr på Stockholmsbörsen så länge ditt kapital inte överstiger 50 000 kr.

Nordnet Banks gräns för gratis aktiehandel ligger på 80 000 kr (även här gäller det endast för aktier på Stockholmsbörsen) – men här fungerar det som en kom igång-rabatt under de första sex månaderna, och för max 500 affärer. Vidare gäller rabatten under förutsättning att du annars tillhör courtageklass Mini.

Nätmäklare med lägst courtage

Bästa nätmäklaren för aktier

Avanza Bank för långsiktig handel

Avanza Bank är Sveriges största och mest populära nätmäklare när det kommer till att såväl köpa aktier som fonder, och också den vi överlag anser vara bäst för långsiktig aktiehandel. Det är trots allt inte för intet som plattformen i dagsläget har över en miljon kunder och 10 år i rad utsetts till att ha Sveriges nöjdaste kunder .

Som aktiemäklare erbjuder Avanza en enkel och mycket användarvänlig plattform, som samtidigt känns komplett i fråga om både utbud, funktioner och valmöjligheter. Drygt 10 000 svenska och utländska aktier kan handlas i flera olika länder och på flera olika börslistor.

Vidare erbjuder Avanza också billigt courtage, flera insättningsmetoder, flera kontotyper (däribland ISK, KF och depå – alla gratis) samt ett generöst utbud av andra värdepapper.

Avanza Bank får också ett stort plus för sin aktiegenerator – med vilken du kan få hjälp att filtrera fram aktier lämpliga för dig – samt den egna nättidningen Placera, där det flitigt rapporteras om börsen och olika aktiers utveckling.

Hack i häl med Avanza kommer konkurrenten Nordnet, vilken också den är en mycket bra nätmäklare för att handla aktier. Plattformen är i stort sett likvärdig med Avanzas, men för nybörjare kan gränssnittet möjligen upplevas något mer komplicerat.

Nordnet Bank har däremot ett större utbud av aktier – drygt 14 000 – och då framförallt utländska sådana.

Avanza Bank
 • Bästa nätmäklaren för att handla aktier långsiktigt
 • Enkel och användarvänlig plattform
 • Över 1 miljon kunder
 • Gratis courtage upp till 50 000 kr
 • Över 10 000 aktier
 • Stort utbud av andra börshandlade värdepapper och fonder
 • Vunnit priser för bästa bank flera år i rad

Öppna ett Avanza-konto.

eToro för kortsiktig aktiehandel

Kortsiktig aktiehandel kallas för trading, och innebär helt enkelt att man köper och säljer aktier med korta intervaller. Långsiktig aktiehandel är det som kallas för att investera i aktier. Då behåller du dina andelar under längre tid – oftast flera år.

Syftet med aktietrading är att utnyttja de små (eller stora) och snabba prisrörelserna på marknaden och tjäna pengar genom att göra många korta trades. När du investerar i aktier är syftet istället att tjäna pengar på den långsiktiga värdeutvecklingen.

Trading ställer höga krav på en bra plattform med bra indikatorer, verktyg och kursdiagram. Detta för att du som handlar så effektivt som möjligt ska kunna identifiera de kortsiktiga köp- och säljlägen som uppstår.

Kortsiktig handel med aktier är möjligt hos Avanza också, men här är den internationella mäklaren eToro snäppet vassare. eToro är en av världens ledande nätmäklare för trading med aktier, valutor, kryptovalutor, råvaror och olika typer av derivatinstrument.

Registrering hos eToro är gratis och courtaget är låg, men eftersom sajten inte är svensk (svenska som språkval finns dock) kan du inte välja ISK eller kapitalförsäkring. All trading sker på ett depåkonto, varför det är viktigt att du känner till hur ett sådant fungerar med beskattning och vid deklaration.

eToro
 • Bästa nätmäklaren för att handla aktier kortsiktigt
 • En av världens ledande plattformar för trading online
 • Drygt 12 miljoner användare världen över
 • Lågt courtage
 • Bäst utbud av andra instrument för trading

Öppna ett eToro-konto.

Bästa nätmäklaren för att investera i fonder

Avanza och Nordnet briljerar även här – bägge är mycket bra nätmäklare för dig som vill investera i fonder. Hos Avanza finns drygt 1300 olika fonder att välja mellan och hos Nordnet strax över 1600 stycken. Bland utbuden finns såväl aktiefonder som indexfonder, räntefonder, blandfonder och specialfonder.

Vill du ha en nätmäklare där du både kan spara i fonder och investera i aktier rekommenderar vi antingen Avanza Bank eller Nordnet. Är du däremot bara intresserad av fonder kan även SAVR vara ett mycket bra alternativ.

Hos SAVR handlar du med samma trygghet som hos Avanza och Nordnet och med ett nästintill lika stort fondutbud – men till betydligt lägre avgifter.

Till skillnad från andra nätmäklare behåller SAVR inte den provision de erhåller från fondbolagen som ersättning för att de förmedlar handel med deras fonder. Eftersom provisionen utgör en bra del av den fondavgift du får betala när du investerar i fonder, blir handeln hos SAVR tack vare detta mycket billigare än hos andra aktörer.

Hos SAVR betalas all provision från fondbolagen ut till kunderna istället. För att plattformen ska kunna gå runt tar de ut en årlig avgift om rimliga 0,09%.

SAVR
 • Bästa nätmäklaren för fonder
 • Stort utbud med över 1000 fonder tillgängliga
 • All handel sker via ISK
 • Lägre avgifter samt utbetalning av provision

Öppna ett SAVR-konto.

Låga avgifter

Köpa och sälja aktier hos storbankerna

Som tidigare nämnts går det att investera i aktier även hos de vanliga storbankerna – det vill säga Handelsbanken, SEB, Swedbank och Nordea. Vill man samla all sin ekonomi på ett och samma ställe kan det vara smidigt att använda sin vanliga bank, men renodlade aktiemäklare har bättre utbud och billigare courtage.

Använd olika nätmäklare för olika syfte

När man är nybörjare och för första gången ska komma igång med ett sparande i värdepapper, är det oftast enklast att börja med en mäklare.

Vart eftersom man blir mer varm i kläderna kan det dock vara mycket värdefullt att använda olika nätmäklare för olika syften – exempelvis en för bara fonder, en för trading, en för svenska värdepapper och en för utländska.

Vad gäller aktiehandel är det till exempel inte ovanligt med investerare som använder både Avanza och Nordnet. Många har sitt ”vanliga” aktie- och fondsparande på Avanzas plattform, men kompletterar med Nordnet för placeringar i utländska värdepapper.

Nordnet har ett större utbud av utländska aktier – framförallt amerikanska och kanadensiska – men också betydligt fler ETF’er än vad Avanza har. För dig som vill handla den här typen av tillgångar och som upplever att Avanza inte riktigt håller måttet, kan således ett kompletterande konto på Nordnet vara en bra idé.

Summa summarum finns alltså inget som säger att du inte kan använda flera olika nätmäklare om du tycker att det bäst tjänar din handel. Bra att tänka på är dock att ha lagom många. För många konton hos för många olika mäklare kan göra det svårt att hålla bra koll.

Riskinformation nätmäklare

7 tips för att hitta bästa nätmäklarna

För att runda av och sammanfatta vår guide om olika nätmäklare i Sverige ger vid dig 7 snabba tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig att lättare hitta rätt mäklare för dig.

Hitta bästa nätmäklaren:
 • Fundera över vilka slags tillgångar du vill kunna köpa
 • Satsa på en svenskspråkig sida med finansiell reglering
 • Jämför utbud mellan olika plattformar
 • Prioritera de mäklare som ger dig lägst courtage
 • Jämför olika gränssnitt för att hitta det som känns bäst och enklast för dig
 • Välj en plattform som är anpassad för hur du handlar – det vill säga trading eller investeringar
 • Använd olika mäklare för olika syften
 • Satsa på en mäklare med en bra mobilapp

Riskinformation

Olika nätmäklare kan ha olika utbud, tjänster och villkor – men köp och försäljning av aktier och andra värdepapper innebär alltid en risk, oavsett hos vilken mäklare du handlar.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Bara för att en aktie eller fond gått bra hittills betyder inte det att den kommer göra det även i framtiden. Aktier kan både öka och minska i värde och det är aldrig säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Tänk på att jämföra olika mäklare, att satsa på en aktiemäklare som passar dig och att alltid fatta egna, medvetna investeringsbeslut.

Relaterat. Här är en bra artikel om nätmäklare på Samuelssons Rapport.

Lycka till med ditt sparande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *